În perioada 𝟭𝟳 - 𝟮𝟰 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 suntem în VACANȚĂ!! Toate comenzile plasate în această perioadă, vor fi livrate începând cu 𝟮𝟱 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲!

Rețetă cozonac pufos

   



Nelipsit la fiecare Paste sau Craciun de pe fiecare masa, cozonacul ramane desertul traditional al romanilor de la fiecare masa de sarbatoare. Fie ca alegem varianta traditionala cu nuca si cacao, sau variantele cu mac, rahat sau stafide sau fie variantele moderne cu ciocolata sau fistic. Reteta cozonac pufos și delicios,  reteta simpla cu nuca si cacao – cozonaci traditionali. 

Mirosul cozonacul de casă nu are rival. Aluatul care se desface fasii, umplutura de cacao si nuca si mirosul care învăluie casa.
 

Cum se fac cozonacii? Cum se framanta cozonacul si la ce temperatura de se coace?


In fiecare an, fie ca e Craciun sau Paste, facem cozonac pufos (cozonac traditional) pentru Sarbatori. Fiecare gospodina are propria ei rețetă de cozonac traditional si secretele bunicii sau mamei, transmise din generatie in generatie.

Reteta pe care o lasam mai jos, o avem din comunitatea Zaliano de la o clienta draga. Ne-a impartasit-o si ne-a convins cu cozonacii ei pufosi si deliciosi, asa ca sa o dam mai departe. Sharing is caring! 

Va veti convinge si voi cand o veti incerca. Reteta de cozonac pufos, a fost testata deja cu succes de mai multe cititoare din grupul nostru si toate au fost foarte incantate. Lăsăm aici rețeta ei de cozonac pufos și delicios! 




Ingrediente pentru cozonac


-  500 g faină albă
-  5 g unt la temperatura camerei
-  1 ou întreg și 1 galbenus
-  3 linguri mari de zahăr
-  drojdie cât o nucă
-  250 ml de frișcă lichidă 


Ingrediente pentru umplutura

- 150 g nuca / 300 g rahat / 300g stafide
- 100 g zahar
-  50 g cacao

 
Se umple după preferințe cu stafide, rahat, ciocolată amăruie, nucă măcinată sau mac. Intr-un castron am amestescat zaharul tos cu cacaoa si nuca / rahat / stafide. Pentru un cozonac mai „bogat” puteti dubla umplutura.Nu-i asa că sunt minunați?!
 

!!! Ingredientele se scot din frigider cu cateva ore inainte. Si faina trebuia adusa in bucatarie ca sa se incalzeasca si sa ajunga la temperatura camerei. Faina trebuie sa fie una de buna calitate si de preferat sa fie cernuta inainte de a ne apuca de treaba.





Cum se face maiaua pentru cozonac traditional?

 
Mai intai am desfacut drojdia intr-un mic castron impreuna cu o lingurita de zahar (luata din cel cantarit) si 100 ml de frisca lichida (din cei cantariti). Am frecat-o bine cu lingura si am presarat-o cu putina faina (luata din cea cantarita). Am lasat-o deoparte ca sa se activeze (10 minute). Daca aveti drojdie uscata procedati la fel cu ea: turnati 100 ml frisca lichida in bol, puneti o lingurita de zahar, presarati drojdia uscata si amestecati. Deasupra presarati cu putina faina si asteptati 10 min. Dupa acest timp amestecati bine si treceti mai departe la urmatorii pasi ai retetei. Maiaua este gata cand incepe sa se umfle!


Cum se framanta cozonacii?


Intr-un bol incapator se pun ouale intregi peste care se adauga restul de zahar Se porneste mixerul si batem oulale cu zaharul pana devin spumoase si sa se deschid la culoare. Peste acest amestec se adauga maiaua, untul topit si se incepe sa se adauge treptat faina cernuta. Inarmati-va cu rabdare, deoarece acesta etapa de framantare dureaza in jur de 20 de minute pana pana se formeaza firele care dau elasticitate aluatului si il face sa se desfaca in suvite. Se framanta temeinic cu mainile pana incepe sa se desfaca de pe maini. In final aluatul a devenit elastic si neted, nelipicios. Se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit.
 

Prima dospire a aluatului de cozonac pufos


Aluatul se pune intrun bol, se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit int-un loc cald in jur de 30 min pana creste frumos.


Cum se imparte aluatul pentru cozonaci?

 

 Dupa ce aluatul a crescut  il impartim in doua portii egale. Fiecare portie am modelat-o sub forma de bila si am asezat-o pe masa de lucru unsa usor cu ulei. 

Am luat pe rand cate o bila de aluat si am intins-o sub forma de dreptunghi cu lungimea in functie de lungimea tavii . Deasupra am presarat un sfert din mixul de cacao, zahar si nuca / stafiide / rahat.Se ruleaza ca pe un sul. Se vor obtine doua suluri.


A doua dospire a aluatului pentru cozonac pufos 

 

Se pregtesc tavile de cozonac. Deoarece tavile de cozonac Zaliano sunt antiaderente, ele nu necesita folosirea hartiei de copt sau ungere. Se aseaza cu grija cozonacul impletit in tava. Cozonacul  trebuie sa ocupe max. 3/4 din inaltimea tavii, pentru a avea loc sa creasca frumos. Se lasa cozonacii la dospit timp de 1,5 ore. Vor creste frumos, ridicandu-se pana dincolo de marginea tavii. 


Cum se coc cozonacii? La ce temperatura si cat timp?


Când aluatul este gata de pus în cuptor se unge cu ou. Se mai poate presăra zahar tos pe deasupra. Punem cuptorul la incins la 180 C (caldura sus, jos si ventilatie) respectiv treapta inalta la cele cu gaz. Se coc la 180C pentru 45-50 min.

Am frecat un galbenus cu putina sare si un pic de lapte si mi-am pregatit pensulele.

Dupa ce ii scoatem din cuptor si ii scoateti din tava, asezam cozonacii culcati pe o parte pe gratare. Intoarceti cozonacii fierbinti de pe o parte pe alta (la 10 minute) ca sa nu se turteasca!




Pe langa ingrediente de calitate , avem nevoie si de o tava pentru un cozonac. Va puteti inspira din colectie noastra de tăvi de cozonac din ceramica. Întreaga colecție de tăvi de cozonac o gasiti aici AICI 

Cozonacul se coace in acelasi timp și din interior și din exterior, creste frumos si devine pufos. Materialul din care este confectionata tava este antiaderent, iar aluatul nu se lipeste de peretii lui. Cozonacul se dezlipeste cu usutinta de peretii vasului, fara sa se faramiteze. Lasa-ti creativitatea sa zboare si pune-o la incercare! Creativitatea retetelor tale acum intr-o prezentare de exceptie. Nu necesita ungere!

Tavile pentru cozonac sunt pictate manual, perfecte pentru cozonaci deliciosi si pufosi . Sunt ideale pentru cozonac / chec/ paine. Fiecare tava este unica, lucrata si pictata manual. Pot fi asortate cu alte produse din aceeasi colectie sau combinate cu modele complementare.

Fiind fabricate din materiale naturale, ecologice, gatitul in vase ceramice este o varianta foarte sanatoasa. Mancarea se gateste mai rapid din interior si din exterior in acelasi timp. Rezista fara sa se deterioreze la temperaturi ridicate si nu degaja substante toxice care ar putea sa “migreze” in mancare.

Stratul protector de smalt de la suprafata ofera rezistenta indelungata produsului nostru si face curatarea extrem de usoara, fara a necesita inmuiere. Nu este nevoie nici de tapetare sau hartie de copt in cazul prajiturilor care au incorporate in compozitie unt sau ulei.

La cat mai multi cozonaci pufosi si deliciosi! Sa inceapa aventura in bucatarie! Multumim Stephanie pentru acesta reteta minunata! 
Postarea anterioara

Rețetă cozonac

Trimite
  • client

    B. Florica

    quot Totul a ajuns in cele mai bune conditii.  Ambalaj excelent, dovedind grija dumneavostra deosebita. Produsle sunt minunate. Le tot admir! Deja ma gandesc la urmatoarea comanda. Va multumesc din suflet pentru tot ce am gasit in pachete, inclusiv pentru darurile dumneavostrea alese cu sensibiltate si pentru scrisorica. Raman adumneavostra clienta fidela. 
     
  • client

    C. Mariana

    quot Am primit coletul! Foarte multumita! De la ambalare la produse, totul a fost la superlativ. Multumesc! 
  • client

    Rizea Andreia

    quot Ceramica poloneza are stilul său propriu, motiv pentru care o deosebesți cu mare ușurință. Este aparte și te încântă prin culori și nuanțe, dar și prin calitate. Gama de produse fiind foarte variată te ajută în diverse situații, cum ar fi cadouri deosebite pentru cei dragi sau, de ce nu, pentru propria casă.
  • client

    Vintila Livia

    quot Modele deosebite, produse lucrate cu grija. Ideale pentru oferit cadou sau răsfățul propriu. Cafeaua parcă este mai bună când o beau dintr-o ceașcă așa frumoasă! Experiența cu Zaliano a fost la superlativ. Produse frumoase, de calitate, unice. Livrare promtă, comunicarea foarte bună. Cu siguranță voi mai comanda și alte produse.
  • client

    Cornea Alina

    quot Asteptam de mult sa pot comanda in Romania produsele unicat din ceramica poloneza hand-made. Setul achizitionat cu farfuriuta si ceasca e pur si simplu adorabil! Foarte frumos si atent lucrat, culori superbe, dimensiunile perfecte pentru un espresso dublu, un cappuccino sau un ceai. Ceasca pur si simplu te imbie sa o tii intre maini, prin forma sa rotunjita si suprafata foarte fina a ceramicii!
  • client

    G. Madalina

    quot Sunt fan al ceramicii poloneze, produsele de la dumneavoastra mi-au intrecut asteptarile, de la prezentare si ambalare pana la calitatea ireprosabila. Sunt incantata si cu siguranta voi mai comanda. Am cateva produse pe care le doresc foarte tare in colectia mea. Va doresc un An Nou cu sanatate si mult, mult succes, pentru ca-I meritati! 
  • Z M

    Zsuzsanna M.

    quot Ne-au placut toate produsele comandate. Sunt lucrate foarte frumos! 
  • D B

    Doina B.

    quot Coletul a ajuns astazi, iar surpriza a fost de milioane. Multumesc mult inca o data pentru magia creata! Urari numai de bine si mult succes in continuare!
  • T T

    T. Tekla

    quot Am primit coletul! Piesa este la fel de frumoasa ca in pozele de pe site. Mesajul a fost o surpriza placuta, va multumesc! Sarbatori fericite!
  • D I

    D. Iulia

    quot Am primit comanda! Va multumesc foarte mult! Produsele sunt minunate! Va doresc un an nou plin de realizari.
  • D A

    D. Alina

    quot Zilele acestea am primit canuta comandata. Asa vrea sa spun asa: deosebit, elegant, atentie la detalii. Si, pentru ca am ca am daruit-o unei persoane dragi, exact asa cum am primit-o (impreuna cu saculetul de lavanda si rondele de portocala confiata), sunt bucuroasa sa va scriu ca a avut efectul scontat!
  • A A

    A. Anca

    quot Sunt foarte multumita de produse. Sunt minunate! Va doresc toate cele bune!
  • I D

    I. Dana

    quot Trebuie sa marturisesc ca mi-a placut tare mult "ïnaintarea" coletului. Ma bucur mult de produsele pe care le-am comandat. Cu siguranta voi mai comanada si altele. Sunt exact asa cum se declara, superbe! Multumesc mult! Cu multa bucurie si recunostinta, Dana
  • D M

    D. Mihaela

    quot Buna ziua! Tocmai am primit untiera, sunt incantata! Produsele dumneavostra sunt o sinteza impecabila intre estetic, artistic si util.
  • M A

    M. Anca

    quot Sunt superbe, din ceramica de calitate si rezistente. Noi folosim cu mare drag produsele Zaliano si periodic mai adaug cate un obiect in colectie!
  • T M

    Tiron Mioara

    quot Am primit coletul și îți mulțumesc atât pentru calitatea si aspectul deosebit al produselor ( deja le iubesc ), cat și pentru grija și atenția cu care au fost ambalate . Deosebit, felicitări !
    Mulțumesc mult !
     
  • I S

    Irina Stoicovici

    quot Am primit coletul si am fost incantată, mai intâi să găsesc biletul scris de mână! Mi-a fost tare drag să scriu de mână, când eram mai tânără și m-am reportat rapid in acele vremuri! Iar produsele? Sunt atât de frumoase! Aș cumpăra tot ce văd pe site!

    Mulțumesc pentru momentele de bucurie primite!
     
  • F A

    F. Aurelia

    quot Astăzi in casa mea au sosit produsele comandate de la voi.
    Sunt extrem de mulțumită de felul cum sunt lucrate (parcă mai frumoase decât in pozele de pe site). Mulțumesc din inima!
    Cu siguranță voi reveni pentru alte achiziții!
  • M R

    Mihaela R.

    quot Grija pentru ca produsul comandat să ajungă în condiții excelente, calitatea lui, atenția față de client. Mulțumesc, Zaliano.ro! Mulțumesc, Oana Zaliano :) Recomand!
  • D K

    D. Klara

    quot Am primit comanda, produsele sunt foarte frumoase, asa cum mi-am inchipuit, multumesc! Klára 
     
  • S A

    S***e A**ra

    quot Sunt foarte frumoase produsele achiziționate! Tocmai ce am primit ceainicul și două căni. Numai bune de folosit pe vremea asta!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!