Nelipsit la fiecare Paste sau Craciun de pe fiecare masa, cozonacul ramane desertul traditional al romanilor de la fiecare masa de sarbatoare. Fie ca alegem varianta traditionala cu nuca si cacao, sau variantele cu mac, rahat sau stafide sau fie variantele moderne cu ciocolata sau fistic. Reteta cozonac pufos și delicios, reteta simpla cu nuca si cacao – cozonaci traditionali.
Mirosul cozonacul de casă nu are rival. Aluatul care se desface fasii, umplutura de cacao si nuca si mirosul care învăluie casa.
Cum se fac cozonacii? Cum se framanta cozonacul si la ce temperatura de se coace?
In fiecare an, fie ca e Craciun sau Paste, facem cozonac pufos (cozonac traditional) pentru Sarbatori. Fiecare gospodina are propria ei rețetă de cozonac traditional si secretele bunicii sau mamei, transmise din generatie in generatie.
Reteta pe care o lasam mai jos, o avem din comunitatea Zaliano de la o clienta draga. Ne-a impartasit-o si ne-a convins cu cozonacii ei pufosi si deliciosi, asa ca sa o dam mai departe. Sharing is caring!
Va veti convinge si voi cand o veti incerca. Reteta de cozonac pufos, a fost testata deja cu succes de mai multe cititoare din grupul nostru si toate au fost foarte incantate. Lăsăm aici rețeta ei de cozonac pufos și delicios!
Ingrediente pentru cozonac
- 500 g faină albă
- 5 g unt la temperatura camerei
- 1 ou întreg și 1 galbenus
- 3 linguri mari de zahăr
- drojdie cât o nucă
- 250 ml de frișcă lichidă
Ingrediente pentru umplutura
- 150 g nuca / 300 g rahat / 300g stafide- 100 g zahar
- 50 g cacao
!!! Ingredientele se scot din frigider cu cateva ore inainte. Si faina trebuia adusa in bucatarie ca sa se incalzeasca si sa ajunga la temperatura camerei. Faina trebuie sa fie una de buna calitate si de preferat sa fie cernuta inainte de a ne apuca de treaba.
Cum se face maiaua pentru cozonac traditional?
Cum se framanta cozonacii?
Intr-un bol incapator se pun ouale intregi peste care se adauga restul de zahar Se porneste mixerul si batem oulale cu zaharul pana devin spumoase si sa se deschid la culoare. Peste acest amestec se adauga maiaua, untul topit si se incepe sa se adauge treptat faina cernuta. Inarmati-va cu rabdare, deoarece acesta etapa de framantare dureaza in jur de 20 de minute pana pana se formeaza firele care dau elasticitate aluatului si il face sa se desfaca in suvite. Se framanta temeinic cu mainile pana incepe sa se desfaca de pe maini. In final aluatul a devenit elastic si neted, nelipicios. Se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit.
Prima dospire a aluatului de cozonac pufos
Aluatul se pune intrun bol, se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit int-un loc cald in jur de 30 min pana creste frumos.
Cum se imparte aluatul pentru cozonaci?
Dupa ce aluatul a crescut il impartim in doua portii egale. Fiecare portie am modelat-o sub forma de bila si am asezat-o pe masa de lucru unsa usor cu ulei.
Am luat pe rand cate o bila de aluat si am intins-o sub forma de dreptunghi cu lungimea in functie de lungimea tavii . Deasupra am presarat un sfert din mixul de cacao, zahar si nuca / stafiide / rahat.Se ruleaza ca pe un sul. Se vor obtine doua suluri.
A doua dospire a aluatului pentru cozonac pufos
Se pregtesc tavile de cozonac. Deoarece tavile de cozonac Zaliano sunt antiaderente, ele nu necesita folosirea hartiei de copt sau ungere. Se aseaza cu grija cozonacul impletit in tava. Cozonacul trebuie sa ocupe max. 3/4 din inaltimea tavii, pentru a avea loc sa creasca frumos. Se lasa cozonacii la dospit timp de 1,5 ore. Vor creste frumos, ridicandu-se pana dincolo de marginea tavii.
Cum se coc cozonacii? La ce temperatura si cat timp?
Când aluatul este gata de pus în cuptor se unge cu ou. Se mai poate presăra zahar tos pe deasupra. Punem cuptorul la incins la 180 C (caldura sus, jos si ventilatie) respectiv treapta inalta la cele cu gaz. Se coc la 180C pentru 45-50 min.
Am frecat un galbenus cu putina sare si un pic de lapte si mi-am pregatit pensulele.
Pe langa ingrediente de calitate , avem nevoie si de o tava pentru un cozonac. Va puteti inspira din colectie noastra de tăvi de cozonac din ceramica. Întreaga colecție de tăvi de cozonac o gasiti aici AICI
Cozonacul se coace in acelasi timp și din interior și din exterior, creste frumos si devine pufos. Materialul din care este confectionata tava este antiaderent, iar aluatul nu se lipeste de peretii lui. Cozonacul se dezlipeste cu usutinta de peretii vasului, fara sa se faramiteze. Lasa-ti creativitatea sa zboare si pune-o la incercare! Creativitatea retetelor tale acum intr-o prezentare de exceptie. Nu necesita ungere!
Tavile pentru cozonac sunt pictate manual, perfecte pentru cozonaci deliciosi si pufosi . Sunt ideale pentru cozonac / chec/ paine. Fiecare tava este unica, lucrata si pictata manual. Pot fi asortate cu alte produse din aceeasi colectie sau combinate cu modele complementare.
Fiind fabricate din materiale naturale, ecologice, gatitul in vase ceramice este o varianta foarte sanatoasa. Mancarea se gateste mai rapid din interior si din exterior in acelasi timp. Rezista fara sa se deterioreze la temperaturi ridicate si nu degaja substante toxice care ar putea sa “migreze” in mancare.
Stratul protector de smalt de la suprafata ofera rezistenta indelungata produsului nostru si face curatarea extrem de usoara, fara a necesita inmuiere. Nu este nevoie nici de tapetare sau hartie de copt in cazul prajiturilor care au incorporate in compozitie unt sau ulei.
La cat mai multi cozonaci pufosi si deliciosi! Sa inceapa aventura in bucatarie! Multumim Stephanie pentru acesta reteta minunata!