Reteta tarta cu dovleac

Reteta tarta cu dovleac

Toamna vedeta sezonului este dovleacul. Să profităm la maxim de el și de toate beneficiile lui.

Pentru astăzi avem în meniu tartă cu dovleac. Vă propunem o reteta gustoasa, delicioasa si aspectuoasa de tarta de dovleac, lapte condensat si susan negru.
Inspirația vine de la @Fresh Little Kitchen, care ne-a venit în ajutor cu prepararea acestei tarte dar si cu retata ei, dar si multe sfaturi si trucuri folositoare din culisele retetei. Sa mergem pe mana ei si sa vedem ce a iesit! Noi zicem ca arata tare bine si este gustoasa de iti vine sa te lingi pe degete!

Pentru tarta cu dovleac avem nevoie in primul rand de o tavă si cateva ingrediente. Asa ca pregatiti-va o foaie si pix sa notati. Hai că până aici nu e greu deloc....
Tarta am facut-o in tava Confidence cu diametru de 26 cm  antiaderenta, făcuta din materiale naturale, fără cadmiu și plumb. Se comporta foarte bine in cuptor, aluatul nu se lipeste deloc și nici nu este necesar sa folosim hârtie de copt. Mai mult decat atat pictura cu flori in albastru cobalt, pictata manual arată atâtde bine în contrast cu tarta. În plus, marginile ondulate te ajută să creezi o crustă perfect ondulată fără efort!

 

Ingrediente:


Aluat (dacă dorești să faci și triunghiurile de deasupra tartei, atunci ai nevoie de două foi de aluat, ingredientele de mai jos sunt doar pentru o singură foaie)

• 100 ml apă in care adaugi 2-3 cuburi de gheață în ea în care ai pus si o lingură de oțet de mere;
• 175g făină;
• 2 linguri. susan negru;
• 115 g unt 80%;
• 1 llingurita zahăr;
• 1/2 llingurita sare;
• tavă pt. tartă 26 cm;

Umplutura de dovleac


• 450g piure de dovleac;
• 400g laptecondensat îndulcit;
• 2 ouă;
• 2 linguri. tahini;
• 1 lingurite scorțișoară;
• 1/2 lingurite cuișoare mojarate;
• 1/2 lingurite nucșoara măcinată/rasă;
• 1/2 lingurite ghimbir praf;
• 1/2 lingurite sare;

Decor

•triunghiuri din aluat;




Mod de preparare

Aluat

Într-un bol încăpător pune toate ingredientele uscate din secțiunea aluat și amestecă-le bine bine. Pentru acesta am folosit bolul Floral Peacock in diametru de 25 cm si 1,4 L. Adaugă untul tăiat cubulețe și cu ajutorul degetelor încorporează-l rapid în făină până ce vei obține o textură de nisip umed.

Adauga apoi 2 linguri din amestecul apă-oțet-gheață și încearcă să legi aluatul fără să îl frămănți. Frământarea va activa glutenul, iar acesta nu va mai fi fraged. Dacă e nevoie mai adaugă o lingură de apă, dar nu mai mult de 4-5 linguri, aluatul trebuie să fie destul de uscat, să nu se lipească de mâini. Formează o bila din aluat, învelește-o în folie alimentară și dă-o la frigider pentru minim 3 ore sau cel mai indicat peste noapte. Răcirea îndelungată a aluatului fraged înainte de a lucra cu el e foarte importantă deoarece aceasta permite glutenului să se relaxeze, iar aluatul va fi hidratat uniform, chiar dacă am folosit o mică cantitate de lichid, aceste două lucruri previn retragerea pronunțată din timpul coacerii, iar crusta va rămânea înaltă și cum am modelat-o noi, nu se va deforma excesiv! Aluatul se poate și congela, pentru o utilizare ulterioară, dar numai dacă a fost răcit în frigider pentru minim 3 ore înainte. Unge tava de tartă cu unt și tapetează-o cu făină, Întinde aluatul, astfel încât să fie cu 5 cm mai mare decât diametrul aparent al tăvii. Rulează aluatul pe sucitor și pune-l în tavă, presează-l ușor să acopere toată tava și marginile. Taie cu o foarfecă aluatul în exces. Trebuie să ai 2-2,5 cm de aluat deasupra marginii tăvii, pe care îl vei îndoi în două spre exterior, pentru ca să obții o margine cu aprox. 1 cm mai înaltă decât marginea tăvii. Dă tava la frigider pentru 20-30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade, pune o foaie de copt pe aluat și deasupra orice boabe ai prin casă, eu am avut linte (salvează boabele coapte într-un borcan ca să le poți folosi și la alte tarte), pentru a nu se umfla fundul. Dă la cuptor pentru 20 de minute, apoi scoate tava, îndepărtează greutatea și foaia de copt și mai coace aluatul încă 10 minute.
 

Umplutură

Amesteca intr-un bol toate ingredientele pana la omogenizare. Toarna compozitia lichida peste aluatul copt si da totul la cuptor pentru 40 minute. Cand umplutura incepe sa crape pe margini este destul sau chiar prea mult coapta. Scoate tava afara si lasa tarta sa se raceasca complet pana ajunge la temperatura camerei. Chiar daca mijlocul va fi putin mai moale cand o vei scoate din cuptor, nu te nelinisti. Este perfect normal, el se va intari complet.

Cât timp tarta se coace, poți pregăti triunghiurile pentru decor. Întinde cea dea- doua bila de aluat, iar cu ajutorul unei rigle măsoară și taie pătrate cu latura de 2,5 cm, apoi taie fiecare pătrat pe diagonală și pune triunghiurile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dă tava cu triunghiuri la frigider pentru cel puțin 10 minute, apoi coace triunghiurile la 175 de grade, pentru 10 minute, sau până când sunt aurii.

Pune triunghiurile după modelul celor poze, sau crează-ți tu propriul model. Servește tarta întotdeauna rece! Ca si sugestie de servire si prezentare am folosit farfuria pentru desert Joy  cu diametru 16,0 cm

Iti lasam mai jos cateva poze sa iti facem pofta si tie! Daca ai incercat-o da-ne un semn in comentarii sa ne spui parerea ta.






 
Postarea urmatoare Postarea anterioara
<

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!

ABONARE!
  • client

    B. Florica

    quot Totul a ajuns in cele mai bune conditii.  Ambalaj excelent, dovedind grija dumneavostra deosebita. Produsle sunt minunate. Le tot admir! Deja ma gandesc la urmatoarea comanda. Va multumesc din suflet pentru tot ce am gasit in pachete, inclusiv pentru darurile dumneavostrea alese cu sensibiltate si pentru scrisorica. Raman adumneavostra clienta fidela. 
     
  • client

    C. Mariana

    quot Am primit coletul! Foarte multumita! De la ambalare la produse, totul a fost la superlativ. Multumesc! 
  • client

    Rizea Andreia

    quot Ceramica poloneza are stilul său propriu, motiv pentru care o deosebesți cu mare ușurință. Este aparte și te încântă prin culori și nuanțe, dar și prin calitate. Gama de produse fiind foarte variată te ajută în diverse situații, cum ar fi cadouri deosebite pentru cei dragi sau, de ce nu, pentru propria casă.
  • client

    Vintila Livia

    quot Modele deosebite, produse lucrate cu grija. Ideale pentru oferit cadou sau răsfățul propriu. Cafeaua parcă este mai bună când o beau dintr-o ceașcă așa frumoasă! Experiența cu Zaliano a fost la superlativ. Produse frumoase, de calitate, unice. Livrare promtă, comunicarea foarte bună. Cu siguranță voi mai comanda și alte produse.
  • client

    Cornea Alina

    quot Asteptam de mult sa pot comanda in Romania produsele unicat din ceramica poloneza hand-made. Setul achizitionat cu farfuriuta si ceasca e pur si simplu adorabil! Foarte frumos si atent lucrat, culori superbe, dimensiunile perfecte pentru un espresso dublu, un cappuccino sau un ceai. Ceasca pur si simplu te imbie sa o tii intre maini, prin forma sa rotunjita si suprafata foarte fina a ceramicii!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!